Υλικά
Κλασική ποντιακή συνταγή
- 500γρ. πρόβειο κρέας (ψαχνό)
- 3 ντομάτες
- 3 ξερά κρεμμύδια (μεσαίου μεγέθους)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- Αλάτι, πιπέρι (μαύρο – κόκκινο)
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Ζητάμε από το χασάπη πρόβειο κρέας για Τας Κεμπάπ. Στο σούπερ μάρκετ υπάρχει και έτοιμο κομμένο σε κύβους αλλά είναι μοσχαρίσιο. Η αυθεντική ποντιακή συνταγή γίνεται με πρόβειο κρέας.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (πετάμε τις φλούδες) και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε τη μια κουταλιά τοματοπελτέ σε μισό (και λίγο παραπάνω) ποτήρι με χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας. Αφού πάρουν χρώμα και να πιάσουν ελάχιστη κρούστα (προσοχή δεν πρέπει να αρπάξουν – καούν, τσιγαρίζουμε – δεν τηγανίζουμε) τα αφαιρούμε και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αφού βέβαια τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι, δηλαδή να πάρουν χρώμα και μετά ξαναβάζουμε το κρέας, προσθέτουμε τις ντομάτες, το ποτήρι με το λιωμένο τοματοπελτέ και άλλα δύο ποτήρια ζεστό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι (μαύρο – και αν θέλετε να το κάνετε καυτερό και να το φάτε με γιαούρτι προσθέστε και καγιέν) και μια πρέζα ρίγανη.
Το βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά, αφού θα ελέγχουμε που και που για να μην εξατμιστεί το νερό και κολλήσει. Αν εξατμιστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε νερό. Σερβίρεται με γιαούρτι (απαραίτητο αν το κάναμε καυτερό), με ρύζι ή πατάτες.