Πρόβειο με κριθαράκι στη γάστρα

Μία εύκολη, παραδοσιακή και πολύ νόστιμη συνταγή! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε πρόβειο κρέας καλής ποιότητας και να το μαγειρέψετε για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο!! Μια συνταγή που κάνει η μητέρα μου εδώ και πολλά χρόνια!! Αν σας αρέσει το πρόβειο κρεατάκι θα τη λατρέψετε!! Με 4 μόνο υλικά!! Τολμήστε τη συνταγή και θα με θυμηθείτε!!

Υλικά

  • 4 μερίδες πρόβειο κρέας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι- πιπέρι
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Χύτρα & γάστρα (για να τελειώσουμε το φαγητό μας, μπορείτε βέβαια να το τελειώσετε και στην χύτρα, αλλά εγώ προτιμώ τη γάστρα)

Εκτέλεση

Βήμα 1

1) Αρχίζοντας το φαγητό μας, παίρνουμε μια χύτρα για να τσιγαρίσουμε το κρέας μας (χρησιμοποιουμε χύτρα για να βράσει το κρέας μας πιο γρήγορα γιατί το πρόβειο αργεί να βράσει και γιατί πιτσιλάει αρκετά ).Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα και προσθέτουμε το κρέας, το οποίο το τσιγαρίσουμε καλα!

Βήμα 2

2) Όταν θα έχει τσιγαριστεί το κρεατάκι μας, το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και τον πελτέ τον οποίο με γρήγορες κινήσεις τρίβουμε στον πάτο του σκεύους για ένα λεπτό περίπου (έτσι αναδικνύονται τα αρώματα της σάλτσας). Μετά από ένα λεπτό περίπου προσθέτουμε νεράκι, τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας.

Βήμα 3

3) Κλείνουμε με το καπάκι και ρυθμίζουμε τη χύτρα στο πρόγραμμα με το κρέας και βάζουμε το χρονόμετρο στα 30′. (εμένα η κουζίνα μου φτάνει μέχρι το 6. Το τσιγαρίζω στο 5 και συνεχίζω να βράζω και στο 5. Αν η κουζίνα σας φτάνει μέχρι το 9 υπολογείστε!). Αν μετά απο 30 λεπτά δεν έχει βράσει, καπακώστε και βράστε στη χυτρα άλλα 10 λεπτά.(εξαρτάται και από το κρέας).

Βήμα 4

4)  Τώρα, αφού έχετε προθερμάνει τον φούρνο, μεταφέρετε το φαγητό σας στη γάστρα και προσθέστε το ζυμαρικό μας. (Προσθέστε παραπάνω νεράκι, μόνο αν χρεαστεί για να βράσει το κριθαράκι μας!!)

Βήμα 5

5) Το αφήνω στον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200(η δική μου κουζίνα max φτάνει 240), έως να βράσει και το κριθαράκι μας, ελέγχοντας συχνά! Θέλει περίπου στο δωδεκάλεπτο. (Θα το δείτε όταν γίνει).

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κριθαράκι το προσθέτω πριν σερβιρουμε το φαγητό! Έτσι μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το πρωί και λίγο πριν φάμε να το τελειώουμε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιόδηποτε ζυμαρικό της αρεσκέιας σας και να σερβίρετε με τρμμένη μυζήθρα! Επίσης μπορείτε να βάλετε το ζυμαρικό σας και στην κατσαρόλα να βράσει. Μπορείτε να το κάνετε και με μακαρόνια τα οποία θα βράσουν μέσα στη σάλτσα του! εννοείτε πως το νερό θα πρέπει να έχει έρθει σε σημείο βρασμού όταν προσθέσουμε το ζυμαρικό.