Πρόβειο κρέας στην σούβλα

Συμβουλή

Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας ζυγίσει το πιο παχύ πρόβειο που έχει. Βάλτε τον να το καθαρίσει από το λίπος. Όταν το πρόβειο είναι παχύ σημαίνει ότι ήταν υγειές και δεν είναι πολύ μεγάλο.

Υλικά

  • 3 κιλά πρόβειο (πλευρά και μπροστινό μέρος)
  • 2 ντομάτες ώριμες
  • αλάτι – πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1 μεγάλο κρεμύδι
  • 1 φλυτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Μερικές ώρες πριν, προσθέστε την ντομάτα τριμμένη, το κρεμμύδι τριμμένο και τα μπαχαρικά.

Περιχύστε με λάδι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το στο ψυγείο.

Τώρα προσέξτε πως ψήνεται. Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα τοποθετούμε όχι ακριβώς από κάτω αλλά ακριβώς δίπλα κατά μήκος. Περνάμε το κρέας στην σούβλα. Την τοποθετούμε σε απόσταση 30 εκ. από την φωτιά. Την αφήνουμε μέχρι το κρέας να “ιδρώσει”, να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Μόλις γίνει αυτό (σε περίπου 20 λεπτά) το κατεβάζουμε όσο πιο κοντά στην φωτιά μπορούμε. Καλό είναι σε απόσταση 1 με 2 εκ. Όλοι θα νομίζουν ότι θα το κάψετε αλλά δεν πρόκειται να καεί καθώς λιπαίνεται συνέχεια από τα υγρά του. Έτσι θα δημιουργήσετε μια υπέροχη κρούστα και το κρέας θα “αναγκαστεί” να βράσει στο ζουμί του.

Θα πρέπει να σας πάρει όχι πάνω από 1 1/2 ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ένταση της φωτιάς μετριέται ως εξής: Βάλτε την παλάμη σας πάνω από την φωτιά. Αν μετράτε μέχρι το 3 είναι καλά. Αν μετράτε πάνω από 3 δευτερόλεπτα τότε δεν είναι δυνατή και αν μετράτε κάτω από 3 δεύτερα τότε είναι πολύ δυνατή. Όταν η φωτιά είναι πολύ δυνατή την σκεπάζουμε με στάχτη ή απλά περιμένουμε να πέσει. Έτσι όποτε θελήσουμε να ανεβάσουμε την ένταση ένα απλό σκάλισμα της φωτιάς αρκεί.