Χρόνος ετοιμασίας: 20 ‘
Χρόνος ψησίματος: 270 ‘
Υλικά
- 5 κιλά πρόβειο κρέας
- 4-5 φρέσκιες ώριμες τομάτες
- 5 φύλλα δάφνης
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 4 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό μοσχάτο
- αλάτι
- πιπέρι σε κόκκους
- πιπέρι τριμμένο
- 1 κιλό μακαρόνια Νο 5
- τυρί για μακαρόνια
Εκτέλεση
Με τα χέρια μας τρίβουμε το κρέας με τα υλικά όλα, να σιγουρευτούμε ότι πήγαν παντού. Σκεπάζουμε το μπολ με μια λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί που θα βάλουμε το φαγητό στο φούρνο.
Το πρωί, ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, βάζουμε το κρέας στη γάστρα, πάνω στη σχάρα, και του ρίχνουμε από πάνω όλη τη μαρινάδα που έχει το μπολ. Όταν ζεσταθεί ο φούρνος, σκεπάζουμε τη γάστρα και την βάζουμε μέσα και χαμηλώνουμε στους 175 βαθμούς. Στις 4,5 ώρες κοιτάζουμε το κρέας αν έχει ψηθεί. Αν είναι έτοιμο, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα από το ζουμί που έχει μείνει. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό για τα μακαρόνια μέσα στη γάστρα και λίγο αλάτι. Βάζουμε τα μακαρόνια και πάλι στο φούρνο τη γάστρα στους 200 βαθμούς (χωρίς καπάκι) και προσέχουμε τα μακαρόνια να βράσουν και να πιούν το ζουμί. Όταν είναι έτοιμα, σε μια πιατέλα ρίχνουμε τυρί και από πάνω βγάζουμε τα μακαρόνια και τους ρίχνουμε πάλι τυρί. Στην πιατέλα που έχουμε βγάλει το κρέας ρίχνουμε λίγο ζουμάκι από τη γάστρα για να μην είναι στεγνό και σερβίρουμε.